Hoe kom je uit je sleur?

Coach Utrecht

Net zoals een slimme coach u een duidelijk beeld geeft van waar u bent, helpt een coach u te “zien” waar u naartoe gaat, zodat u de visie, de strategie, de rusttijd en de organisatiestructuur kunt creëren die nodig zijn om uw vooruitgang te ondersteunen en “IT” te laten gebeuren. Coaching geeft je doorlopend empowerment, steun en begeleiding om je te helpen de volgende stap naar “IT” te zetten.

Ik heb de afgelopen 6 jaar honderden mensen gecoacht en in die tijd heb ik meer dan geleerd wat ‘IT’ is (Aas je klas op school, “IT” is een acroniem voor “Leren, Trainen en Volhouden”) en nog belangrijker ‘IT’ is wat ik wil voor mijn leven, en hoe die dromen kunnen worden gerealiseerd! Het is de kracht van je leven – de reden waarom je ‘s morgens de moeite neemt om uit bed te komen en te doen wat je doet. In de tijd dat ik coach, heb ik een proces ontwikkeld voor het praktische gebruik van zelfpraat. Mensen denken vaak dat zelfpraat ofwel positief ofwel negatief is. Dat denken is dwaasheid. Bij de weinige gelegenheden dat ik zelfpraat heb gebruikt, heb ik zowel de positieve als de negatieve voorbeelden gebruikt. “Vergeet het maar! Er was niets belangrijks wat je zei.” “Concentreer je niet op wat je niet wilt.” “Maak je geen zorgen, er zal niets gebeuren.” Nou, hebben deze dingen enig verschil gemaakt? Mijn cliënten dachten zeker dat ik elk patroonboek een boek zou uitkotsen waarin elke mogelijke manier om van de ene staat naar de andere te springen werd beschreven, zolang ik mijn werk maar deed? Of elke dag een uur affirmaties doen om mezelf elke ochtend aan mijn controlelijst op te trekken en alle eenvoudige regels te volgen? Ik dacht het zeker niet. En raad eens wat? De daaropvolgende weken ging ik wel neerzitten en vernederde ik mezelf bijna met gevoelens van verlegenheid en depressie. Maar hier is het goede gedeelte: Als ik maar veel meer met mezelf had gepraat, zou het een stuk beter zijn gegaan, en wie weet zou de ruzie zelfs in mijn voordeel zijn beslecht! Ik ben geen coach met een ‘Ace’!

Een coach heeft een schaal, een grafiek, en een grafiek vaak ergens. Stel je voor dat je een stuk papier hebt, op de bovenkant staat hoofd en was jij, en op de 3e, je leven. Al het “voorouderlijke kaste” geassocieerd , b.v., B., D., enzovoort, beschrijven die (velen) die ofwel gelukkig zijn, meer tevreden, of gewoon “tevreden”. Ook is er een continuüm van al diegenen die gelukkig en voldaan zijn, en diegenen die ongelukkig en ontevreden zijn. Het belang van je eigen zelfpraat (wat je zegt is belangrijk, evenals de woorden die je tegen jezelf zegt), veel mensen beseffen niet dat wat die dingen die je zegt en hoe je je over die dingen voelt ook belangrijk zijn. Als een klant (zoals ik) tegen me zegt dat ik niet ‘goed genoeg’ ben voor (een bepaald ding), dan maak ik het hem behoorlijk moeilijk! Het is dus niet verwonderlijk om van een Coach te horen dat hij er vanaf het begin mee moet stoppen. Ik ben persoonlijk een tijdje terug gestopt met deze reis en ik heb niet echt een jaar of wat negatieve zelfpraat gestopt. Het kostte een gesprek, het voelde niet leuk, en de resultaten waren wat ik wilde, maar het was het waard. Het was alsof ik een probleem oploste dat geen oplossing had. Om dit aan jezelf over te laten is een geweldig idee, maar het is niet helemaal gegeven. Als ik meer en meer had gepraat, mezelf had verzilverd, en de dingen die ik kan doen had gewaardeerd, had het me geholpen. Zelfs als je nu coaching nodig hebt, is het veel beter dan dat het momentum van de negatieve emoties je de heuvel op draagt.

Zeker, de reis lijkt lang, maar…

In coaching termen heet dat ‘graven tot je gaat eten’. Dus, kom uit je sleur, graaf dat gat en kom dan tevoorschijn om jezelf te vertellen dat je vooral zwemt (in deze metafoor – graven, eten, wakker worden) naar de zee. Dat is waar je naartoe gaat. Wie gaat er met me mee? Coach, want coaching maakt je vrij. Het fysieke werk ligt ook voor de hand. Veel meer naar een sportschool gaan om te trainen betekent dat ik me associeer met de sportschool, en de bijbehorende pizza of andere verleidingen. Het betekent een fysieke afleiding -door te genieten. Dat laatste stukje: Het simpele doel is om te genieten.

Gebruik de resultaten om de volgende stap te zetten en zet ze in mijn agenda. Ik ben niet echt een oefening. Ik haat dat. Maar als je de oerkracht en vitaliteit van je lichaam de hele dag op de anderen kunt overbrengen, is je leven aan deze kant. En dat is waar het om gaat.

Lees meer:
Life coach utrecht
Career coach 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.