Hoe help je een kind de controle terug te krijgen in zijn tienerjaren?

Jongerencoach

Denk terug aan je eigen kinderjaren. Hoe voelde je je opgesloten in een kamer zonder ramen? Hoe voelde je je in de natuur, wachtend bij de poort?

Vandaag hoop ik dat ouders een waardevolle zakenman vinden die de betekenis van vertrouwen in hun leven definieert. Deze onderneming gaat dieper in op het vertrouwen dat wij stellen in onze ouders en broers en zussen, wat kan neerkomen op verraden vertrouwen. Vertrouw je hen eigenlijk wel in je tienerjaren? Sommige ouders vertrouwen te veel, in die mate dat ze egoïstisch zijn en herhaaldelijk hun eigen belang verwaarlozen.

Vaak zijn de meest kwetsbare personen niet in staat hun mogelijkheden in het leven duidelijk af te bakenen. Het zou een groot verschil maken als zij geleidelijk een mening zouden vormen over hun eigen capaciteiten in het leven. Maar dat is verkeerd. Dit kan zich gemakkelijk vertalen in een “geblinddoekte” aanpassing: het eenvoudige duistere beeld van Rapport Instinct.

Wij zijn, in het algemeen, de grootste ervaringsdeskundigen ter wereld. Geen enkel ander ras of herstelmethode zou onze veerkracht en ons succes evenaren; vooral wanneer we herstellen van ziekte, trauma of geestesziekte. We azen op onze eigen zwakheden. De meest bekende zin is “maak je geen zorgen, wees gelukkig”. Dit is geen slecht advies of een beperking omdat het meestal een tegengif is.

Wat ik mijn cliënten meestal adviseer is, Wees bij je gevoel, wees ze positief, en je kunt op magische wijze alles doen. Het klinkt soms misschien te simpel en te gemakkelijk, maar het is zeker geen gemakkelijk proces. De meeste van ‘s werelds grote integrale ondernemers hebben de kracht gecultiveerd om met hun gevoelens te kunnen zijn, ondanks zichzelf. Geen enkel ander individu is erin geslaagd zijn of haar doel van succes in welke onderneming dan ook te bereiken zonder geleerd te hebben hoe ze zich werkelijk door hun gevoel kunnen laten leiden, ondanks wat hun instinct hen misschien vertelt. Maar tegelijkertijd is het een formule die het individu naar de ware oplossingen leidt.

De sleutel om de doeltreffendheid van deze aanpak te vergroten is.* De omvang van de methoden is een zaak op zich. Het vermogen om de waaier van reeds beschikbare methoden te verkennen en zich door de expansie van informatie te bewegen in de hoop toegang te krijgen tot solide instrumenten is wat de belangrijkste factor lijkt te zijn.

* Hopelijk heb je dit eerder gehoord: E.V.E.N, zijn uitstekend (bij regelmatig gebruik) of van toepassing waarschijnlijk voor uw voordeel. Het idee en de techniek doen er altijd toe, maar het is belangrijk om je consequent bewust te zijn van hoe het resultaat zal zijn. Hoe vaak geeft u uzelf een dagelijkse check-in? Aan het eind van elke dag, aan het eind van de dag. Het is geweldig om een lijstje te maken en blij te zijn met de vooruitgang die het in veel gevallen oplevert. Maar het is belangrijk om bewust te blijven.

Als jongerencoach en begeleider in groepsomgevingen bied ik vaak telkens weer oplossingen aan. Het is echter geen gemakkelijke aanpak voor een tiener en er is altijd een dunne lijn te volgen. Als je de volwassene in de situatie bent, kun je een enabler zijn.

Als vader heb ik een extra plicht en die aanvaard ik. Dat komt omdat mijn zoon 9 jaar oud is, vol ideeën. Ik waardeer en vecht voor zijn recht om te ontdekken, of ze nu goed of slecht zijn. Ik herinner hem eraan dat hoe vooruitstrevend hij ook lijkt, er altijd oude paden zijn die verkend moeten worden.

Opdat hij controle zou hebben en vooruit zou blijven gaan, kunnen wij ons tegelijk concentreren op een actieplan en op het uitstippelen van strategieën en kritieke paden naar kritieke doelstellingen. Bovendien moet hij, om de integriteit en het doel van de groep te kunnen behouden, de reis als een team ondernemen. Ik moet in staat zijn duidelijk met hem te communiceren en hem aanmoedigen deel te nemen aan het besluitvormingsproces. Mijn hulp in de kracht van de groep is soms het geheim tot succes in vele gevallen; vooral in tijden dat echt niemand betrokken wilde raken.

Bij het begeleiden en coachen van dit proces is het belangrijk dat het individu trouw is aan zichzelf, in het proces kunnen sommige dingen over wie zij zijn onthuld en vrijgegeven worden. Het kan moeilijk zijn om volledig eerlijk en open te zijn; vooral als je weet dat je waarheid anders is dan het beeld dat anderen van je hebben. Toch gaat het erom eerlijk te zijn tegen jezelf. Dat is eerlijkheid. Het is eenvoudig maar extreem moeilijk.

Het is goed om de vrienden van uw tieners aan de discussie te laten deelnemen, ook al wil men uw persoonlijke gedachten niet horen. De waarheid zal voor hen een houding van waarde hebben. Het kan naar buiten komen en het zal nog steeds moed en zelfrespect vergen om met de waarheid om te gaan. Het is een persoonlijke reis, de keuzes die je daarin maakt doen ertoe. Weet alleen dat dit een prachtige kans kan zijn op een nieuwe toekomst van niet alleen plezier, maar ook verandering en bewuste groei!

Lees meer:
Kindercoach Tilburg 
Jeugdcoach 

Leave a Reply

Your email address will not be published.